Chipton Park

Thank you for your interest in this project. The final concept design has been completed and Council will be engaging a Landscape Architect consultant to develop the detailed landscape design and prepare construction documentation.

Council is upgrading Chipton Park (formerly Crimea Reserve) is being upgraded to maintain Council’s commitment to “extend, connect and diversify our open space network to cater for increased demand” (Council Plan Direction 4.1C) and “to provide and maintain vibrant outdoor play spaces that create opportunities for fun, adventure and learning for all” (Council Play Space Strategy 2012).

Two stages of community consultation were run in October 2017 and March/ April 2018 to give the community the opportunity to provide ideas and feedback on the landscape upgrade.

The key themes for improvement identified in both community engagements were:

  • Access to the reserve
  • Playground design and materials
  • Facilities
  • Seating
  • Shade

For more information about the final design read the article below.

Next steps

Council will be engaging a Landscape Architect consultant to develop the detailed landscape design and prepare construction documentation. It’s expected that the detailed design will be completed in November 2018. Council will share the resolved detailed Landscape Design once completed.

Construction is expected to begin early 2019.

Council is upgrading Chipton Park (formerly Crimea Reserve) is being upgraded to maintain Council’s commitment to “extend, connect and diversify our open space network to cater for increased demand” (Council Plan Direction 4.1C) and “to provide and maintain vibrant outdoor play spaces that create opportunities for fun, adventure and learning for all” (Council Play Space Strategy 2012).

Two stages of community consultation were run in October 2017 and March/ April 2018 to give the community the opportunity to provide ideas and feedback on the landscape upgrade.

The key themes for improvement identified in both community engagements were:

  • Access to the reserve
  • Playground design and materials
  • Facilities
  • Seating
  • Shade

For more information about the final design read the article below.

Next steps

Council will be engaging a Landscape Architect consultant to develop the detailed landscape design and prepare construction documentation. It’s expected that the detailed design will be completed in November 2018. Council will share the resolved detailed Landscape Design once completed.

Construction is expected to begin early 2019.

Thank you for your interest in this project. The final concept design has been completed and Council will be engaging a Landscape Architect consultant to develop the detailed landscape design and prepare construction documentation.

  • Final concept design

    about 1 month ago
    Chipton reserve concept haveyoursay finalv3

    Council has now developed a final concept design. It’s now displayed on signs in the park and here in the Photo Gallery.

    Improved access

    A concrete pathway at the Charnwood Road side will provide access into the park, to a paved area with seating and an accessible rubber softfall path into the playground.

    More and improved furniture

    New concrete and timber seat walls will surround the paved area and retain the grass mound. Three new Council-standard park benches and a picnic setting will be installed on concrete pads and will provide locations to sit quietly away from the...

    Council has now developed a final concept design. It’s now displayed on signs in the park and here in the Photo Gallery.

    Improved access

    A concrete pathway at the Charnwood Road side will provide access into the park, to a paved area with seating and an accessible rubber softfall path into the playground.

    More and improved furniture

    New concrete and timber seat walls will surround the paved area and retain the grass mound. Three new Council-standard park benches and a picnic setting will be installed on concrete pads and will provide locations to sit quietly away from the playground. The existing chess table will be relocated and installed onto a concrete pad. Rubbish and recycling bin enclosures and a drinking fountain are new additions.

    More and improved planting and trees

    The design includes numerous new and improved garden beds with robust and attractive plantings. The existing garden beds will have the bluestone edges removed and will be re-planted. The existing grass nature strips will be planted with new garden beds and trees to enclose and enlarge the Park, act as a buffer to the roads and increase biodiversity. New trees will provide shade. Some of the existing trees and plants will be removed as part of this project and any trees to be removed will be formally notified prior to this occurring.

    A new playground

    The playground is proposed to consist of both nature play and traditional elements and will provide for climbing, swinging, balancing, rocking and nature-based imaginative play. The grass mound will be raised to incorporate a slide.

    Potential for an art mural

    Council is willing to explore the inclusion of a mural at a later date.

    Click on the image to expand it
  • Community engagement stage two- comment on the draft concept design

    about 1 month ago

    The draft concept design was displayed for community comment in March/April 2018. The feedback we received was independently reviewed by JTA Australia and summarised into the following themes:


    Access to the reserve

    We heard:
    • Pathway was too big for a small park
    • The path biscets and reduces the open green space for ball games and picnics
    • Path will encourage bike riders which poses a safety issue
    We did:
    • Reduced size of concrete path by not continuing it through the main axis of the park and thus opening up the grass area
    • ...

    The draft concept design was displayed for community comment in March/April 2018. The feedback we received was independently reviewed by JTA Australia and summarised into the following themes:


    Access to the reserve

    We heard:
    • Pathway was too big for a small park
    • The path biscets and reduces the open green space for ball games and picnics
    • Path will encourage bike riders which poses a safety issue
    We did:
    • Reduced size of concrete path by not continuing it through the main axis of the park and thus opening up the grass area
    • Included a picnic table setting

    Playground design and materials

    We heard:
    • Design was not considered interesting or 'state of the art' and did not offer imaginative play, stimulation and variety
    We did:
    • Careful consideration has been given to the play equipment pieces to provide a variety of play experiences in this small playground. The equipment provides opportunity to swing, climb, rock as well as explore and create with nature based 'free play' and 'imaginative play'

    Seating

    We heard:
    • Seats with back and support are preferred
    • Wood is more comfortable than concrete
    We did:
    • Three traditional park seats with armrests and back rests as well as one picnic setting have been included in the upgrade design
    • The concrete seating walls have timber top seating sections

    Shade

    We heard:
    • Imperative the play space had a shade sail or similar to protect from sun and light rain
    We did:
    • Council will investigate the cost to include a shade sail over the playground area
    This input was used to develop the final concept design for the Park.
  • Community engagement stage one- idea gathering

    7 months ago

    In October and November 2017, Council asked the community how they used the Park and for ideas to improve it.

    We ran a drop-in session in the park to receive feedback directly. We also received input through Council’s on-line Have Your Say page, phone calls and emails to the Open Space team and Social media posts on Facebook and Twitter.

    During the consultation we received:

    • 221 unique page visitors
    • 67 responses to the survey
    • Over 50 community members to the onsite consultation

    How you use the park
    • the play space
    • recreational activities
    • sitting and reading.
    Improvements you'd like to...

    In October and November 2017, Council asked the community how they used the Park and for ideas to improve it.

    We ran a drop-in session in the park to receive feedback directly. We also received input through Council’s on-line Have Your Say page, phone calls and emails to the Open Space team and Social media posts on Facebook and Twitter.

    During the consultation we received:

    • 221 unique page visitors
    • 67 responses to the survey
    • Over 50 community members to the onsite consultation

    How you use the park
    • the play space
    • recreational activities
    • sitting and reading.
    Improvements you'd like to see
    • improved seating and facilities
    • feature trees and plants
    • nature play opportunities.

    These ideas were used to develop the draft concept design for the park.